Voorkom afwijzing compensatie transitievergoeding
Als werkgever moet u uw zieke medewerker loon doorbetalen en die verplichting stopt na 104 weken. Bij de beëindiging van het dienstverband rekent u in principe een transitievergoeding af, die u vervolgens terugvraagt bij het UWV. Dit kan uiterlijk binnen 6 maanden na uitbetaling aan de medewerker. Maar let op…
Lees meer
Als partijen uit elkaar gaan met een vso, dan is de grondslag voor de beëindiging belangrijk. Zo moet in de vso vermeld staan dat het gaat om langdurige arbeidsongeschiktheid. Dit wordt weleens vergeten als partijen langdurig in conflict zijn met elkaar en dan – eindelijk – na 104 weken uit elkaar gaan. Om de vuile was niet buiten te hangen of vanwege een meningsverschil over de reden van de beëindiging, beëindigen zij de vso soms op neutrale gronden. Alhoewel dat heel begrijpelijk is, loopt u als werkgever dan wel de compensatie van de transitievergoeding mis (vgl: ECLI:NL:CRVB:2024:303). Ondanks langdurige ziekte van de medewerker én ondanks het feit dat deze medewerker niet meer in staat was om de bedongen arbeid te verrichten. Kortom, vermeld in de vso dus altijd dat het om langdurige arbeidsongeschiktheid gaat.
Wachttijd uitzitten
Wat vaker terugkomt in de jurisprudentie is beëindiging van het dienstverband met een langdurige zieke binnen 104 weken. In de praktijk komt het geregeld voor dat een werknemer langdurig (ernstig en blijvend) ziek is. Met de hulp van de bedrijfsarts wordt dan een vervroegde IVA aangevraagd én verkregen. Voor u als werkgever is dat gunstig, want u kunt stoppen met re-integreren, maar… niet met het dienstverband. Ondertussen lijkt beëindiging logisch, want wat betekent zo’n dienstverband nog? Desondanks schrijft de wet voor dat de gehele wachttijd moet worden uitgezeten om voor compensatie in aanmerking te komen. Doet u dat niet, dan loopt u de compensatie dus mis.