Weer handhaving op schijnzelfstandigheid vanaf 2025
Op 1 januari 2025 eindigt het zogenoemde handhavingsmoratorium. Vanaf dat moment kan de Belastingdienst weer loonheffingen naheffen bij de opdrachtgever wanneer een zzp’er wordt aangemerkt als werknemer. De Belastingdienst kan alleen met terugwerkende kracht corrigeren tot 1 januari 2025.
De staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst kondigde recent aan dat over het eerste kalenderjaar na beëindiging van het moratorium geen vergrijpboetes bij de correcties worden opgelegd. Ook neemt de Belastingdienst sinds 6 september 2024 geen nieuwe aanvragen of nieuwe verlengingen van modelovereenkomsten meer in behandeling.
Coulance
Het kabinet ziet in dat de opheffing van het handhavingsmoratorium spannend is voor veel opdrachtgevers en zzp’ers. Daarom zal de Belastingdienst coulant omgaan met het opleggen van vergrijpboetes bij opdrachtgevers die kunnen aantonen dat ze aan de slag zijn met het verkleinen van schijnzelfstandigheid binnen hun organisatie. Over het eerste kalenderjaar na beëindiging van het handhavingsmoratorium (2025) worden dan geen vergrijpboetes opgelegd bij de correcties inzake de kwalificatie van de arbeidsrelatie. Wat er precies wordt bedoeld met ‘aan de slag zijn’, is overigens (nog) niet duidelijk. Is bijvoorbeeld het opvragen van informatie of het volgen van een cursus voldoende? Uit het woord ‘verkleinen’ valt op te maken dat de opdrachtgevers dus kennelijk niet volledig gestopt hoeven te zijn.
Vergrijp- en verzuimboetes
Bij opzet is de vergrijpboete normaal gesproken 50% van de opzettelijk niet aangegeven loonheffing, bij grove schuld 25%. Er kunnen wel verzuimboetes worden opgelegd wanneer geen, te laat of een onvolledige aangifte loonheffingen is gedaan (aangifteverzuim). Of als er te laat, niet of te weinig is betaald (betaalverzuim).
Werken conform modelovereenkomst
Het beoordelen van modelovereenkomsten door de Belastingdienst stopt. Wel kunnen opdrachtgevers de goedgekeurde lopende modelovereenkomsten nog tot de einddatum van de modelovereenkomst gebruiken. Let wel, modelovereenkomsten bieden alleen zekerheid voor zover er daadwerkelijk wordt gewerkt zoals overeengekomen in de modelovereenkomst. Toont de Belastingdienst aan dat er niet wordt gewerkt conform de overeenkomst én dat er feitelijk een arbeidsovereenkomst is? Dan kan de fiscus vanaf 2025 naheffen.